Welke premie ontvang je als bedrijf in 2023 voor zonnepanelen?

default

Ben je als ondernemer op zoek naar een energiezuinige oplossing voor je kantoor of bedrijf? Dan zouden zonnepanelen wel eens de oplossing kunnen zijn. Je krijgt er bovendien nog eens interessante premies bij.

Bespaar fors op je energie bovenop de premies voor zonnepanelen in 2023

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen? Dan krijg je van de overheid (voorlopig) nog een extra duwtje in de rug. Ga wel tijdig van start met je aanvraag, want de premies nemen jaar na jaar af.

De premie ligt nu in 2023 tussen 150 en 750 euro, en is begrensd tot 40% van de factuur. Hoewel de premie voor particulieren trapsgewijs afneemt over de jaren heen, is het in de B2B-context nog niet duidelijk hoe die premie gaat evolueren. Toch kan het gezien de huidige economische situatie geen kwaad om te investeren in duurzame en voordelige energie. In deze blog leggen we uit welke stappen je moet doorlopen voor de aanvraag van je premie.

Waarom investeren in zonnepanelen?

Naast het feit dat je je eigen energiebron hebt liggen op je dak en bijgevolg minder moet betalen voor energie van andere herkomst, zijn er nog redenen waarom je beter niet lang meer wacht. Was je hier al van op de hoogte?

 • Met een terugverdientijd van 8 tot 10 jaar tijd, haal je relatief snel terug profijt uit je investering.
 • Meer gebruik van zonne-energie is gelijk aan minder gebruik van fossiele brandstoffen. Zo verminder je de uitstoot van schadelijke broeikasgassen en help je mee aan een duurzamere toekomst.
 • Ben je ook geschrokken van de hoge energieprijzen de afgelopen tijd? Voorkom zo’n hoge facturen en doe aan zelfvoorziening met je eigen zonne-energie.
 • Naast een slimme investering in je energiefactuur kunnen zonnepanelen ook de waarde van je woonst aanzienlijk doen toenemen.

Een heleboel voordelen die gepaard gaan met zonnepanelen. Maar hoe bekom je nu zo’n premie voor je zonnepanelen, en aan welke voorwaarden moet je voldoen?

premie zonnepanelen voor bedrijven

Stappenplan voor het aanvragen van je premie

1. Laat je zonnepanelen plaatsen door een erkend installateur

Als je de werken laat uitvoeren door een professional, geniet je nog vele jaren extra van het resultaat. De installateur beoordeelt de oriëntatie van het dak, ontwerpt het optimale systeem voor de zonnepanelen en houdt rekening met schaduw en de elektrische aansluitingen.

Je kan een installateur beoordelen op basis van ervaring en certificering, dus vraag er zeker naar. Neem de offertes, de planning en de garantie ook telkens goed door.

2. Laat de installatie keuren

Eens je zonnepanelen zijn geïnstalleerd, zal je ze moeten laten keuren door een erkende keuringsinstantie. Tijdens de keuring controleert de expert de installatie op veiligheid, prestaties en conformiteit met de normen. Achteraf ontvang je ook een rapport met de bevindingen en eventuele aanbevelingen.

De dag van de keuring (die is goedgekeurd), zal ook de officiële dag van indienstname zijn van je zonnepanelen. Die dag zal ook de hoogte van je premie bepalen.

3. Meld je zonnepanelen aan

Als volgende stap bij het verkrijgen van je premie, is het van belang dat je de goedgekeurde zonnepanelen aanmeldt bij Fluvius. Daartoe ben je verplicht, en wel binnen de 30 dagen na je AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties).

Heb je ze niet aangemeld? Dan verlies je onmiddellijk & onherroepelijk het recht op deze premie.

Heb je ze wel aangemeld? Dan ontvang je van Fluvius je identificatienummer van de installatie.

4. Ontvang een bevestiging

Heeft Fluvius je aanmelding verwerkt? Dan sturen ze een bevestiging.

Let wel op: wegens drukte kan dit enkele maanden duren, maar de dag van de keuring bepaalt wel nog steeds je premiebedrag.

5. Heb je al een digitale meter?

In het geval dat je nog geen digitale meter hebt, zal Fluvius contact met je opnemen om een digitale meter te installeren. Eens dat achter de rug is, is je aanmelding verwerkt. Heb je ook aan de andere voorwaarden (zie verder) voldaan? Neem dan je identificatienummer (G-nummer) bij de hand en vervolledig je aanvraag.

6. Hoe vraag je tot slot een premie aan?

Nu je alle voorbereiding hebt afgerond, kan je nu online je premie aanvragen.

Enkele tips voor je overgaat tot de effectieve aanvraag van je premie:

 • Heb je het informatieblad grondig doorgenomen?
 • Heb je van je aannemer of installateur de nodige attesten en facturen ontvangen?
 • Vermeld je telkens het juiste dossiernummer als je met Fluvius contact opneemt?

Check? Dan kan je van start met de eigenlijke aanvraag via het klantenportaal van Fluvius.

Tip: de premies voor zonnepanelen worden niet geïntegreerd in Mijn VerbouwPremie en kan je blijven aanvragen bij Fluvius.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een subsidie?

Volgende voorwaarden zijn van toepassing voor premies bij zonnepanelen:

 • Datum van indienstname van de zonnepanelen ligt na 1/1/2022
 • Het geldt enkel voor nieuwe installaties met een omvormervermogen ≤ 10 kVA
 • De zonnepanelen moeten door een aannemer geplaatst worden
 • Deze aannemer beschikt over een certificaat van bekwaamheid (RESCERT) of laat de geplaatste installatie valideren/controleren door een persoon die hierover beschikt.
 • De zonnepanelen moet je op het dak van een gebouw plaatsen.
 • De zonnepanelen mogen niet geïnstalleerd worden op asbesthoudende dakbekleding of een asbesthoudend onderdak.
 • De premie is éénmalig.

Een overzicht van alle voorwaarden lees je in het informatieblad van Fluvius.

premie zonnepanelen voor bedrijven 2023

Welke subsidies zijn er nog?

1. Premie voor een warmtepompboiler

Ligt je kantoor of werkplaats in Vlaanderen? Dan krijg je ook een premie wanneer je een warmtepompboiler installeert. Met zo’n milieuvriendelijke boiler kan je sanitair warm water produceren. Je kan deze subsidie enkel cumuleren met de premie voor een warmtepomp als je de warmtepompboiler eerst laat plaatsen, uitgezonderd wanneer de warmtepomp een lucht-lucht-warmtepomp is. Anders dan bij woongebouwen, kan je voor je kantoor meerdere warmtepompboilers laten installeren.

Meer info lees je op de website van Fluvius.

Deze premie aanvragen doe je via mijnverbouwpremie.be.

2. Premie voor de isolatie van je dak 

Naast interessante premies voor de opwekking van energie, kan je als bedrijf ook premies aanvragen voor een beter behoud van je energie.

Zo is de premie voor de categorie ‘dak’ van toepassing op verschillende werken, zoals het plaatsen van isolatie, het verwijderen van asbest, het vervangen van dakstructuren, het plaatsen van dakbedekking en het behandelen van houten dakstructuren. Enkele voorwaarden voor eigenaars, investeerders en verhuurders: 

 • Het gebouw is minstens 15 jaar oud is.
 • De premie kan worden aangevraagd voor renovaties aan bestaande gebouwen of de realisatie van een nieuw gebouw door herbestemming.
 • Alleen werken uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking.
 • Facturen moeten minimaal 1.000 euro (exclusief btw) bedragen en maximaal 2 jaar oud zijn op de aanvraagdatum.
 • Er zijn specifieke voorwaarden voor dak- en zoldervloerisolatie, evenals voor de verwijdering van asbest in combinatie met isolatiewerken.

De premiebedragen kunnen worden geraadpleegd via de simulator van Fluvius.

Deze premie aanvragen doe je via mijnverbouwpremie.be.

3. Premie voor warmtepompen

De overheid reikt ook premies uit voor verschillende soorten warmtepompen:

 • geothermische,
 • lucht/lucht,
 • lucht/water
 • en hybride lucht/water-warmtepompen.

Ben je als eigenaar of investeerder van een kantoor of gebouw geïnteresseerd in een premie? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De gebouwen moeten vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet of na 2014 zijn aangesloten met een omgevingsvergunning die meer dan 5 jaar voor de eindfactuur is verleend en voldoen aan EPB-eisen.
 • De premie geldt voor renovaties en nieuwbouwprojecten in het Vlaamse Gewest, behalve volledige herbouw.
 • Een Rescert-installateur moet de installatie uitvoeren of valideren.
 • Facturen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, en technische specificaties en energie-efficiëntie-eisen moeten worden nageleefd.

De premiebedragen variëren afhankelijk van het type gebouw en wie de aanvraag indient. Het is ook van belang dat je in orde bent met alle documentatie. Meer info vind je op de website van de overheid.

Deze premie aanvragen doe je via mijnverbouwpremie.be.

Advies nodig over zonnepanelen of premies?

Wil je zeker weten of je voor bepaalde premies in aanmerking komt? Of kan je hulp gebruiken bij het invullen van de paperassen? Wij helpen je graag. Vraag gerust vrijblijvend advies. Ons team staat elke werkdag voor je klaar.

Gerelateerde artikelen

© 2022 Pro Energy Solutions bvba

Eekhoutstraat 11, 8755 Ruiselede

BTW BE0 826 764 850

Proenergy