Hoeveel brengen zonnepanelen op voor jouw bedrijf?

foreman-businessman-solar-energy-station

Ga je als ondernemer voor een investering in zonnepanelen? Dan heb je voortaan maar weinig last meer van stijgende energieprijzen. En doe je vanaf nu meer dan 20 jaar lang een fikse kostenbesparing. Maar wat is het rendement van zonnepanelen voor bedrijven?

Wat bepaalt de opbrengst van zonnepanelen?

Zeker als ondernemer wil je precies weten hoe lang het duurt voor je je investering in zonnepanelen hebt terugverdiend. Om dat te kunnen berekenen, moet je naast de prijs van de installatie en de eventuele onderhoudskosten ook nog de opbrengst van je zonnepanelen weten. 

Kort samengevat zijn er zijn vier grote factoren die invloed hebben op het rendement van je investering in zonne-energie:

  • De kwaliteit van de zonnepanelen
  • Een slimme instelling en monitoring van de installatie
  • De gewenste opbrengst in aantal kWh
  • Omgevingsfactoren (schaduw, locatie…)

Zelfs in een bewolkt land als België zal een zonnepaneel minstens 1000 uren per jaar op maximaal vermogen werken. Een glas-glas zonnepaneel van SolarEdge is bovendien veel efficiënter dan een gemiddeld zonnepaneel en zorgt dus voor nog meer opbrengst. Wel kan je zo makkelijk berekenen hoeveel kilowattuur (kWh) je met je installatie minstens zal genereren. 

rendement zonnepanelen voor bedrijven

Welke omgevingsfactoren spelen een rol?

  • Locatie: Het aantal zonne-uren en de mate van zonne-instraling verschilt per regio. Zo is de instraling in het westen van het land iets hoger dan in het oosten, waardoor je in België aan de kust het meeste energie opwekt. Nog een reden om naar ‘t zeetje te verhuizen.
  • Temperatuur: De ideale temperatuur voor de geleidingscapaciteit van zonnecellen is 25 °C. Bij te hoge temperaturen presteren je PV-panelen minder goed. Het is dus goed mogelijk dat je op een zonnige voorjaarsdag meer energie opwekt dan op een warme zomerdag.
  • Schaduw: valt er schaduw op je zonnepanelen door bomen of andere gebouwen, zal dat ook een impact hebben op je productie. Wel kan je op voorhand in detail berekenen wat de impact is van schaduwelementen op de productie van energie. Wij helpen je graag.
  • Hellingsgraad: 36 graden is in theorie de ideale hoek om je panelen op het dak te plaatsen, maar een installatie tussen een hoek van 15 tot 55 graden is zeker nog voldoende om voldoende energie te produceren. Plaats je ze op een plat dak, dan worden de zonnepanelen gekanteld.
Opbrengst zonnepanelen: een rekenvoorbeeld
Met een zonnepaneel van 325 wattpiek wek je per jaar gemiddeld 276,25 kWh op (325 x 1000 uur = 325.000 Wh). Aan een energieprijs van 0,3 cent per kWh (check eerst zeker de actuele tarieven) genereer je op jaarbasis per paneel 105 euro aan elektriciteit. Installeerde je die 14 zonnepanelen voor je 4000 kWh, bespaar je jaarlijks 1.470 euro op je elektriciteitsrekening. 
rendement zonnepanelen voor bedrijven

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Als particulier heb je je zonnepanelen gemiddeld terugverdiend op 8 jaar. Met de huidige energieprijzen vaak nog sneller. Als ondernemer gaat het nog sneller vooruit, want je hebt recht op enkele mooie extra voordelen. Denk aan de verhoogde investeringsaftrek van de federale overheid. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een verlaagd btw-tarief voor energetische renovaties.

Vrijblijvend advies nodig?

Wil je graag in detail becijferen welk voordeel jouw onderneming doet met zonnepanelen? Heb je geen zin om zelf aan het cijferen te gaan? Of ben je niet zeker of je berekening klopt? Contacteer ons en we rekenen het vrijblijvend voor je uit. Tot na de komma. Zo ben je zeker dat je investering rendeert op de lange termijn en je de juiste keuze van installatie maakt.

Gerelateerde artikelen

© 2022 Pro Energy Solutions bvba

Eekhoutstraat 11, 8755 Ruiselede

BTW BE0 826 764 850

Proenergy