Denk je eraan om een ecologische warmtepomp te plaatsen in je bedrijf? En is je onderneming in Vlaanderen gevestigd? Dan kan ook jouw bedrijf in de meeste gevallen gebruik maken van een aantrekkelijke premie én fiscale voordelen. Hier een overzicht van de premies voor bedrijven in 2022.
Een warmtepomp helpt je om de ecologische voetafdruk van je bedrijf gevoelig te verkleinen en stevig te besparen op je energiefactuur. Kies je voor een lucht-lucht of lucht-water-warmtepomp, dan doe je dat door gebruik te maken van gratis energie uit de buitenlucht. Naast de premies voor particulieren, zijn er ook voor bedrijven heel wat interessante subsidies en fiscale voordelen. Hier alle premies voor een warmtepomp op een rij.
Lees ook:
Waarom een warmtepomp voor bedrijven een slimme investering is.
1. Eenmalige premie van de netbeheerder
Naast particulieren die bouwen aan een energiezuinige woning, geeft de overheid ook bedrijven een duwtje in de rug bij duurzame investeringen. Net zoals voor gezinnen, ontvangt e bedrijf onder meer een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. Het precieze bedrag van de subsidie hangt af van het type warmtepomp, maar ook van het vermogen en het rendement.
Op deze bedragen heb je maximaal recht:
- Geothermische warmtepomp: 57.000 euro
- Lucht-water-warmtepomp: 23.500 euro
- Lucht-lucht warmtepomp: 4.800 euro
Hoe kan je de premie aanvragen?
Tot 30 juni 2022 kan je deze premie nog aanvragen bij netbeheerder Fluvius. Voor meer informatie kun je ook terecht bij een Fluvius-klantenkantoor. Daarna verloopt de aanvraag via mijnverbouwpremie.be. Via een simulator op deze website kan je nagaan of het voordeliger is om de premie aan te vragen voor die datum, of dat je beter nog even wacht om je aanvraag te doen.
Termijn premie-aanvraag uitgebreid
Heb je een eindfactuur opgemaakt na 1/7/2020 en vóór 1/1/2021 en heb je jouw premie-aanvraag nog niet ingediend binnen de vooropgestelde termijn van 1 jaar? Dan heb je nog tijd tot 1/7/2022 om je aanvraag in te dienen.
Wat zijn de premievoorwaarden?
Wil je als onderneming een premie ontvangen voor de installatie van een warmtepomp? Dan moet je voldoen aan enkele voorwaarden:
- De premie wordt alleen toegekend voor een nieuwe warmtepomp
- Het toestel moet worden geplaatst door een erkend aannemer
- De factuurdatum moet liggen tussen 1/01/2022 en 31/12/2022
- De warmtepomp moet blijven staan op het adres van de aanvraag
- Je gebouw moet aangesloten zijn op het distributienet vóór 2014.
- Je kan de premie slechts één keer om de 10 jaar aanvragen
- De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling
- De installatie moet voldoen aan alle Europese technische voorschriften
- De premie voor een warmtepomp is enkel cumuleerbaar met de premie voor een warmtepompboiler indien de boiler eerst werd geplaatst.
Verplicht toe te voegen aan je dossier:
- Een kopie van alle aankoopfacturen
- Foto’s van de volledige installatie met vermelding van datum
- Een attest met technische informatie over de geplaatste warmtepomp
- Het bewijs van de minimale energie-efficiënte eis
Indien van toepassing:
- Een technische fiche waarop aangegeven staat hoe de actieve koelfunctie definitief werd uitgeschakeld
- Een kopie van de aanvraag van stedenbouwkundige vergunning
Lees hier alle voorwaarden op de website van Fluvius.
Heeft je bedrijf recht op een hogere premie? Plaats je een warmtepomp in een gebouw waar geen aardgasleiding ligt of waar het gebouw niet op het aardgasnet aangesloten kan worden? Dan heb je recht op een dubbele premie. Op de website van Fluvius kan je makkelijk nagaan of het gebouw aansluitbaar is op het bestaande aardgasnet. Via Fluvius kan je eventueel ook een premie aanvragen voor investeringen die voortvloeien uit een energieaudit of een energiestudie. Lees hier meer info. |
2. Verhoogde investeringsaftrek
Profiteer in 2022 van een verhoogde investeringsaftrek. Laat je voor 31/12/2022 een warmtepomp installeren? Dan geniet je van een tijdelijke verhoging van het aftrekbare percentage van 13,5% naar 25%. Let wel: dit tarief geldt enkel voor vennootschappen, eenmanszaken en vrije beroepen.
Hiervoor is een fiscaal attest nodig dat moet aangevraagd worden na het uitvoeren van de investeringen en ten laatste 3 maanden na het afsluiten van het boekjaar waarin de investeringen werden uitgevoerd. De aanvraag van dit attest moet volledig digitaal ingediend worden via energiesparen.be.
Eenmanszaken en kleine vennootschappen kunnen in plaats van de verhoogde investeringsaftrek ook kiezen voor de algemene investeringsaftrek van 25% in 2022, toegekend voor alle energetische investeringen tussen 12 maart 2020 en 31 december 2022. Hiervoor is geen fiscaal attest nodig.
3. Premie voor een warmtepompboiler
Een warmtepompboiler is erg interessant als je veel warm water gebruikt, je geen zin hebt om grote werken uit te voeren en je vandaag al beschikt over zonnepanelen. Op die manier kan je je boiler laten draaien op energie die je zelf produceert. Voor een warmtepompboiler ontvang je als onderneming een premie van 300 euro tot 3.780 euro, afhankelijk van het type en vermogen.
De belangrijkste voorwaarden om een premie te kunnen aanvragen? De warmtepompboiler moet beschikken over Europees A+ productielabel en geplaatst worden door een erkend aannemer. Hier kan je alle voorwaarden nalezen. Ook deze premie kan je aanvragen via de website van Fluvius.
Let op: de premie voor een warmtepomp is enkel cumuleerbaar met de premie warmtepompboiler indien de warmtepompboiler eerst werd geplaatst.
4. Korting op de onroerende voorheffing
Voor een ingrijpenende energetische renovatie van niet-woongebouwen met bouwaanvraag vanaf 1/1/2016 kan je voor een periode van 5 jaar vermindering krijgen op de onroerende voorheffing. Renoveer je een bedrijfspand met een E-peil van max. E60, dan bedraagt de vermindering 100% van de onroerende voorheffing.
Ook voor nieuwbouw van niet-woongebouwen (kantoorgebouwen, winkels, …) met een bouwaanvraag vanaf 1/1/2016 krijg je een belastingvermindering gedurende 5 jaar. Is het E-peil ten hoogste E30, dan bedraagt de vermindering 50% van de onroerende voorheffing. Is het E-peil ten hoogste E20, dan bedraagt de vermindering 100% van de onroerende voorheffing.
Voor industriële en agrarische gebouwen is er geen E-peil-verplichting en is er dus ook geen korting op de onroerende voorheffing.
5. Provinciale of gemeentelijke premie
In sommige gevallen biedt de provincie of gemeente jouw onderneming nog een extra premie voor de installatie van een warmtepomp. Hiervoor neem je best contact op met je provincie of lokaal gemeentebestuur.
Slotsom?
Wanneer je als bedrijf een warmtepomp plaatst, geniet je vandaag van een waaier aan premies en (tijdelijke) fiscale voordelen. Op die manier heb je je investering nog sneller terugverdiend. Advies nodig? Of wil je graag een gratis offerte? Contacteer ons vrijblijvend. Wij komen graag bij je langs en bekijken samen wat voor jou de beste oplossing is om maximaal energie te besparen.